Duidelijk gemaakt

Laaggeletterdheid

Draag als organisatie een steentje bij

Gaat uw organisatie aan de slag met het aanpakken van laaggeletterdheid? Hebben uw klanten moeite met het begrijpen van contracten? Wij ondersteunen u!

 

Voor sommige kan lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden als hindernis gezien worden. Het is namelijk heel gewoon toch? Helaas is dat niet voor iedereen het geval. Rond de 2,5 miljoen mensen hebben hierdoor meer moeite met een baan vinden op hun eigen niveau. Deze mensen worden ook wel laaggeletterden genoemd.

 

Niet in staat zijn om een contract te lezen kan voor veel complicaties zorgen wanneer je werkzoekende bent. Duidelijkgemaakt wil ervoor zorgen dat het lezen en tekenen van contracten toegankelijker wordt gemaakt voor iedereen. Duidelijkgemaakt neemt het initiatief om dat voor elkaar te krijgen.

Laaggeletterdheid: dit houdt het in

Wat is laaggeletterdheid nu precies? Laaggeletterdheid is een term die wordt gebruikt voor mensen die meer moeite hebben met schrijven, lezen of rekenen. Vaak is het gebruiken van smartphones of computers ook lastig. Deze mensen missen bepaalde basisvaardigheden die het dagelijkse leven extra lastig maken. Laaggeletterden begrijpen informatie minder goed en lopen op sociaal gebied vaak wat achter. Het vinden van een baan is moeilijker en ze hebben minder grip op financieel gebied.

Gaat u als organisatie aan de slag met duidelijke taal? Wilt u door uw medewerkers en klanten beter begrepen worden? Duidelijkgemaakt.nl ondersteunt u!

Lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden: voor veel mensen is dit een probleem. Zij ondervinden dat iedere dag. Het niet begrijpen van vacatureteksten, moeite hebben met het schrijven van een sollicitatie: het maakt het vinden van een passende baan lastig.

Ongeveer 2,5 miljoen mensen hebben moeite met lezen, schrijven en begrijpen van teksten. Dat noemen we “laaggeletterdheid”.

Laaggeletterdheid is een term die wordt gebruikt voor mensen die meer moeite hebben met schrijven, lezen of rekenen. Vaak is het gebruiken van smartphones of computers ook lastig. Deze mensen missen bepaalde basisvaardigheden die het dagelijkse leven extra lastig maken. Laaggeletterden begrijpen informatie minder goed en lopen op sociaal gebied vaak wat achter. Het vinden van een baan is moeilijker en ze hebben minder grip op financieel gebied.

Zou het niet prettig zijn als je als organisatie kunt bijdragen toegankelijk en begrijpelijk taalgebruik. Duidelijkgemaakt.nl vertelt u graag hoe u dat voor elkaar kunt krijgen.

 

Kies Duidelijkgemaakt

Waarom zou u kiezen voor Duidelijkgemaakt?

Duidelijkgemaakt is een initiatief van De Wit Advocatuur en RB-Media. Het is een digitaal platform waarop werkgevers snel en makkelijk documenten kunnen opstellen voor laaggeletterden. De moeilijke teksten in de documenten worden dan vervangen door illustraties (en korte teksten) die de inhoud begrijpelijker maken. Wij zetten ons ervoor in dat iedereen teksten kan begrijpen en lezen.

Participatie in de samenleving

Laaggeletterden missen vaak basisvaardigheden; zij hebben moeite om mee te komen in de maatschappij. Een maatschappij die steeds complexer wordt.

Voor mensen die goed kunnen lezen en schrijven, ook wel geletterden genoemd, is het over het algemeen gemakkelijker om via de computer te solliciteren voor een baan. Een tekst lezen en begrijpen is voor hen niet zo moeilijk, waar het voor laaggeletterde personen een hindernis is.

Teksten kunnen duidelijker door middel van illustraties en verkorte zinnen. Een baan zoeken en documenten ondertekenen zal niet alleen toegankelijker worden voor de doelgroep, maar zal bijdragen aan eigenwaarde.

Draag een steentje bij

Bijvoorbeeld: de opbouw van sommige juridische documenten is nagenoeg hetzelfde. Een gedeelte kan worden aangepast. Elke keer moet het document opnieuw doorgenomen worden om de nieuwe informatie te begrijpen. Er worden moeilijke termen gebruikt, waar geletterden in sommige gevallen al moeite mee hebben. Laat staan hoe onleesbaar en onbegrijpelijk het is voor laaggeletterden. Dat pakken wij aan! Wij vertellen u graag hoe wij dat doen.

NIeuwe kansen

Doordat het leggeletterden vaak ontbeert aan goede basisvaardigheden, worden de kansen van werkzoekenden en werknemers verkleind. Voor mensen die goed kunnen lezen en schrijven is het makkelijker om via het internet op zoek te gaan naar werkmogelijkheden. Voor laaggeletterden is dit moeilijk, want ook op het werk is lezen en schrijven onmisbaar, bijvoorbeeld om werkinstructies en veiligheidsvoorschriften te lezen of werkbriefjes in te vullen. Het verminderen of voorkomen van laaggeletterdheid levert werkgevers ook veel voordelen op.

Hulp nodig?

Is het nog niet helemaal duidelijk of heeft u nog onbeantwoorde vragen? Neem contact met ons op en wij maken het voor u duidelijk! Neem vrijblijvend contact op.

Vragen? We beantwoorden ze graag!

Wij zijn altijd op zoek naar enthousiaste collega's die het product op waarde schatten en samen met ons de nieuwste ontwikkelingen kan toepassen. Ben je geïnteresseerd? Ik help je verder!

Neem Contact met Ons Op